
CSA sertifikası nedir?
CSA (Certified Senders Alliance) sertifikası ( sertifikalı gönderenler birliği).
2004 yılında Almanya'da kurulan bu oluşum, CSA sertifikasına sahip firmalara, gönderdikleri emaillerin kalitesini arttırmak için; Spam tuzakları ,spam şikayet oranları,DKIM hataları ve kullanıcı şikayetleri gibi bir takım bilgiler sağlar. https://certified-senders.org/about-csa/ adresinden incelenebilir.
CSA sertifikası ile gönderilen emailler inbox'a (gelen kutusuna) mı düşer?
Hayır. CSA sertifikalı bir firma ile çalışmak gönderdiğiniz emailleri inbox 'a (gelen kutusuna) düşürmez. Bunun nedeni CSA sertifikası yalnızca gönderilen emaillerin kalitesini ölçmeye yarayan bir sistem olmasıdır. Göndericilerin spam yapmaları, spam tuzaklara mail atamaları gibi konularda sertifika sahibine bildirim sağlar. Sertifika sahibi de bu bildirimlere göre önlemini alır ve sunucusunun sender reputation (sunucu itibarı) kalitesini korur.
Bu sistemin bir benzeri ise microsoft SNDS(Smart Network Data Services). Bu servis de aynı CSA sertifikası gibi Microsoft'a ait emaillere (hotmail,Outlook.com,windowslive vb.) yaptığınız gönderimlerde alıcıların yaptıkları spam bildirimlerini junk email report sistemi dahilinde sizlere bildirir. Günlük yapılan gönderiler ve gönderilerimlerin kalite durumunu gösterir.
Peki gönderilen emailler neden spam klasörüne düşer?
Spam durumunu her alıcı servis farklı değerlendirir. Gönderilen mailin içinde geçen kelimelerden, mailin düzgün formatta hazırlamasına, gönderilen mail adreslerinin doğruluğuna kadar bir takım hususları dikkate alırlar. Burada esas olan alıcı sunucuların hangi spam filtrelerini kullandığıdır. Barracuda, spamhaus,senderscore, office365,rats, spamcop en popüler spam filtreleridir. Kullandıkları spam filtreleri dışında, sunucunun kendi filtrelemeleri de olabilir. Bazı alıcı sunucular birim zamanda aynı konu başlığı ile mail gelmesini de kontrol edebilir. Belirledikleri Birim zamandan fazla aynı konu başlığı ile mail istediği gelmesi, iletinin bloklanmasına neden olabilir. Ya da sunucu whitelist,Greylist ile çalışıyor olabilir. Whitelist, izin verilen ip ya da mailler dışında mail alımına kapalıdır anlamındadır. Greylist ise göndericiye onay maili göndererek mail alımına izin verir. Genelde edu, k12 vb uzantılı maillerde karşılaşır.
Kısacası...
CSA (Certified Senders Alliance ) sertifikası dahil hiç bir sertifika atılan maillerin gelen kutusuna düşmesine sebep olmaz. Gelen kutusuna mail gönderebilmek için dikkat edilmesi gereken belirli bazı kurallar vardır.
Sektörde 13. yılını doldurmuş firmamızdan, doğru ve kaliteli gönderiler yapabilmek için destek alabilirsiniz.
Yorumunuzu Gönderin